Carlo Rivetti's tour 2017 Stone Island (SPW) - Vic

Carlo Rivetti’s tour 2017 Stone Island (SPW)

20 apr Carlo Rivetti’s tour 2017 Stone Island (SPW)

IMG_0293

 

Schiphol Amsterdam, dinsdagochtend 09:30, een groep van 37 man voor het grootste gedeelte in Stone Island gekleed en klaar om te vliegen naar Italië. De 37 man tellende groep bestaat uit winkeliers en inkopers van de 15 grootste en belangrijkste retailers voor Stone Island in Nederland. Uiteraard zijn we trots dat we hier deel van uitmaken.

vliegtuig instap

De reden dat deze groep afreist naar Italië is omdat we zijn uitgenodigd voor een rondleiding bij Sportswear Company (SPW) in Ravarino en de showroom in Milaan door Carlo Rivetti himself.
Bij aankomst in Bologna na een vliegreis van iets meer dan een uur staat de touringcar klaar om  ons naar het eerste adres te brengen, de lunch locatie: Laghetto.

 

Na enkele minuten arriveert ook de grote baas en icoon Carlo Rivetti. Een charismatische man met een sympathieke uitstraling. Hij schuift aan in de buurt van ons en dat geeft ons de ruimte om een gesprek met hem te voeren. Terwijl de Piadina broodjes gevuld met heerlijke regionale producten worden aangevuld wordt er gelachen met Rivetti en de mensen aan tafel. Terwijl de groep zich klaarmaakt om weer in de touringcar te stappen grijpen wij onze kans en mogen wij meerijden bij  Rivetti in de auto naar de fabriek.

IMG_8654

Na een rit van 10 minuten komen we aan op het terrein van SPW, een indrukwekkend terrein met een combinatie van oude en nieuwe gebouwen. Na een aardbeving is een groot deel vervangen en ironisch is dat het oudste deel intact is gebleven.

wandeling naar lab

 

De tour begint in het laboratorium waar de kleuren worden getest op de artikelen en het zogeheten ‘’garment dyeing’’ wordt uitgevoerd.  In deze ruimte staan machines waar er wereldwijd maar enkele van zijn.

 

Deze handelingen worden hier op kleine schaal uitgevoerd om zo de formules uit te werken voor in de fabriek waar de producten op grote schaal worden gedyed. Uitleg krijgen we van Rivetti en een medewerker die met een witte jas en oranje rubberen handschoenen aan een passievolle indruk geeft.

 

Na het laboratorium lopen we met de groep naar het archief, de ruimte waar 35 jaar aan Stone Island in afgesloten stellingen hangt om goed bewaart te blijven. Op een dag kan dit misschien weer gebruikt worden als inspiratie voor het design team. Voor ons en voor iedere Stone Island liefhebber voelt het vooral aan  als een kleine hemel op aarde. Meer dan een stukje uit de wintercollectie van 1987/1988 krijgen we niet te zien. We moeten door en lopen naar de ruimte waar het archief hangt van alle jaren aan research naar mogelijkheden van kleuren en materialen.

 

Dit is een bijzondere ruimte omdat hier 35 jaar aan research hangt in duizenden stukjes stof.  Dit archief is de inspiratiebron en de databank voor de producten die we elk seizoen voorbij zien komen.

 

 

Na het zien van deze indrukwekkende collectie aan stoffen met ieder z’n eigen research lopen we door naar de ruimte waar de prototypes worden gemaakt. In deze ruimte wordt de familiare sfeer van Stone Island duidelijk door de manier waarop Rivetti omgaat met het personeel. Naast de collectie van naaimachines staat er ook een digitaal gestuurde snijtafel die op een duurzame manier zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van de stof. Na een indrukwekkende demonstratie van de werking van het apparaat lopen we door naar de ruimte ernaast.

In deze ruimte wordt de sizing gedaan van de producten. Het garment dye proces kan de producten laten krimpen en dit proces moet gecontroleerd worden om zo een  kloppende maattabel te maken per product. Rivetti laat een prototype zien waarbij de krimp mis is gegaan, een bijzonder idee dat ze zo goed zijn in het controleren van dit proces.

Na een bezoekje aan de F&F outlet is er tijd voor foto’s en vragen en zit de tour bij SPW er op. We gaan we met de touringcar naar het hotel: Tre Torri

Aangekomen in het hotel is ruimte om even tot rust te komen en de gelegenheid voor een kleine signeersessie. Als iedereen zich heeft opgefrist stappen we weer in de bus om naar het restaurant te gaan: ‘’Bottega Aleotti’’.

 

Na een aantal rondes van heerlijke pasta’s en stoofvlees onder het genot van wijn is het na een indrukwekkende en gezellige dag tijd om weer terug naar het hotel te gaan.

hotel uitzicht

Dag 2 begint na het ontbijt met een busreis naar Modena. In Modena staat de ‘’tintoria Emiliana’’ fabriek waar we een rondleiding krijgen. Vanuit de bus hebben we uitzicht op de fabriek van Maserati die aan dezelfde straat ligt. In ‘’tintoria Emiliana’’ krijgen we een rondleiding en zien we hoe het garment dye proces op grote schaal wordt uitgevoerd. De kleurformules die in Ravarino worden gemaakt worden hier gecontroleerd om zo dezelfde kleur te krijgen en het uiteindelijke product niet te laten afwijken  van de prototypes.

 

Nadat de artikelen de cyclus van tintoria hebben doorlopen gaan ze naar het distributiecentrum om vanuit daar naar de winkels gestuurd te worden.

We vervolgen de reis van Modena naar Milaan en komen aan bij de volgende lunchlocatie: ‘’Trattoria La Tradizionale’’.

Na een heerlijke lunch met pizza’s lopen we onder het genot van een zonnetje en 25 graden naar de showroom. De Dyneema expositie hangt nog in de showroom en dat is een gelukje voor ons. De Dyneema Prototype serie is een indrukwekkend stukje innovatie en laat wederom zien waarom Stone Island zo’n bijzonder merk is. Na het bekijken van de Dyneema installatie gaan we samen met een groep studenten van de universiteit naar de showroom. We nemen plaatst om een college te krijgen van Carlo Rivetti over de geschiedenis van Stone Island.

Rivetti begint met een stukje geschiedenis over de familie Rivetti. Zo  waren ze onder andere de eerste die pakken op grote schaal konden produceren met een maatvoering in een tijd van maatkleding (in de jaren vijftig). Met hulp van Camilla , zijn jongste dochter, gaat hij verder met zijn verhaal over de geschiedenis van Stone Island. Hij laat een aantal iconische jassen zien die per stuk een verhaal hebben die vooruitstrevend en innovatief zijn.

Beginnend met de Tela Stela Anorak, het begin van Stone Island, gaan we van de Pure Metal shell Bronze langs de Compact, de Kevlar, de Satin Silk, de Light Jacket, de Raso Gommato Hand Painted Camo, de Reflective 30th Anniversary President Knit en tot slot de  Ice Jacket. Het effect van de Ice jacket, een voor ons bekend artikel, wordt aan de studenten getoond door er een koude spray op te spuiten die de jas zwart maakt. De studenten schrikken ervan maar zodra Rivetti zijn hand op de zwarte vlek plaatst valt alles op zijn plek en zien de studenten het bijzondere effect van de Ice jacket.

Na een vragenronde is het college afgelopen. Voor de groep is er dan nog tijd om de laatste vragen te stellen en een groepsfoto te maken. We nemen afscheid van elkaar en lopen terug naar de touringcar.

groepsfoto spw

Na een busreis van een halfuurtje zijn we op Malpensa Airport om terug te vliegen naar het koude Nederland. In de auto terug naar Groningen beseffen we nogmaals hoe bijzonder deze trip was.

terugreis

Dank aan SPW voor de gastvrijheid en dank aan iedereen die mee was, met in het bijzonder  Market-Benelux voor het mogelijk maken.

 

 Registreer voor de nieuwsbrief!
Krijg als eerste updates over evenementen en het laatste nieuws